Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Κυπελλούχος Αττικής η ΑΕΚ!


Μετά από ένα γκραν γκινιόλ αγώνα, ο οποίος κράτησε 5 ώρες και 8 λεπτά, η ΑΕΚ αν και ήρθε ισόπαλη με σκορ 2-2 με την Σκακιστική Άνοιξη, κατέκτησε το Κύπελλο Αττικής 2014, αφού υπερίσχυσε με 2-1 στο Κριτήριο του Βερολίνου. Σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα, εάν ένα παιχνίδι λήξει ισόπαλο, νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που έχει μαζέψει περισσότερους πόντους στις επιμέρους σκακιέρες, με την 1η σκακιέρα να δίνει τέσσερις πόντους, τη 2η τρεις, την 3η δύο και την 4η έναν πόντο. Ο "Δικέφαλος" επικράτησε στην 3η σκακιέρα, η Άνοιξη στην 4η, οι δύο πρώτες ήταν ισόπαλες και έτσι κατ' αυτόν τον τρόπο, το Κύπελλο κατέληξε σε κιτρινόμαυρα χέρια.


Ο αγώνας ξεκίνησε με ισοπαλία στην 1η σκακιέρα του Μουτούση με τον Μεγαλιό, για να έρθει η ήττα του Δέδε από τον Γκορίτσα (στην 4η σκακιέρα), με την Άνοιξη να παίρνει έτσι κεφάλι στο σκορ. Ο Γκορίτσας, αν και βρισκόταν σε πίεση χρόνου στις πρώτες 40 κινήσεις, κατάφερε να κρατήσει την παρτίδα και να δώσει πλεονέκτημα στην ομάδα του. Πλέον, οι αντίπαλοί μας ήθελαν έναν πόντο (μία νίκη ή δύο ισοπαλίες) στα δύο παιχνίδια που απέμεναν, για να πάρουν το Κύπελλο. Ο μισός πόντος ήρθε από ισοπαλία στην 2η σκακιέρα του Καλέση με τον Λογοθέτη (με τον σκακιστή της ΑΕΚ να έχει ένα πιόνι λιγότερο). Απέμενε η παρτίδα του Γρηγοριάδη με τον Σκαπέρδα (3η σκακιέρα), στην οποία ο σκακιστής της ΑΕΚ επίσης είχε πιόνι λιγότερο, αλλά αυτός της Άνοιξης σαφώς λιγότερο χρόνο. Μετά από συναρπαστική μάχη, η οποία κράτησε περισσότερο από 5 ώρες και συνολικά 90 κινήσεις (!), ο σκακιστής της ΑΕΚ παίζοντας άψογα, ανέτρεψε την κατάσταση και έδωσε τον πόντο στην ομάδα του και μαζί και το Κύπελλο Αττικής 2014. 
Σαφώς και η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι μια μεγάλη επιτυχία για το τμήμα, αλλά θα πρέπει να αναγνωρισθεί η αξία των ηττημένων, η οποία κάνει την εν λόγω επιτυχία της ΑΕΚ ακόμα μεγαλύτερη. Η Σκακιστική Άνοιξη αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολος αντίπαλος και σαφώς θα άξιζε την κατάκτηση του Κυπέλλου, αφού στην κυριολεξία ηττήθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο. 
Για την ιστορία, στον μικρό τελικό νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του ΑΜΕΣ Νέας Ερυθραίας, αφού επικράτησε με σκορ 3-1 επί του ΑΣΟ Πετρούπολης "ΔΙΑΣ". 

Αναλυτικά το φύλλο αγώνος του τελικού (σε παρένθεση ο εθνικός βαθμός αξιολόγησης κάθε σκακιστή):

ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ - ΑΕΚ 2.0 - 2.0 (1 - 2 Κριτήριο Βερολίνου)
1. Μεγαλιός Κων/νος (2015) - Μουτούσης Κων/νος (2355) 0.5 - 0.5
2. Λογοθέτης Σωτήριος (2120)- Καλέσης Νικόλαος (2435) 0.5 - 0.5
3. Σκαπέρδας Κων/νος (2035) - Γρηγοριάδης Αλέξανδρος (2175) 0.0 - 1.0
4. Γκορίτσας Χρήστος (2175) - Δέδες Νικόλαος (2260) 1.0 - 0.0

Αξίζουν συγχαρητήρια, στον ΑΣΟ Πετρούπολης "ΔΙΑΣ", οι άνθρωποι του οποίου κατάφεραν να διοργανώσουν το καλύτερο Final-4 που έχει διοργανωθεί ποτέ στην Αττική, διαδίδοντας το σκάκι με την άψογη οργάνωσή τους, με την κάλυψη των αγώνων από τον έντυπο, ηλεκτρονικό τύπο και τη δημόσια τηλεόαση (ΝΕΡΙΤ), αλλά και με το πλήθος των παράλληλων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη στρογγυλή πλάτεία της Πετρούπολης (αγώνες simultane, ζωντανός σχολιασμός παρτίδων, rapid τουρνουά). 
Επίσης ευχαριστούμε το www.aek24hours.gr που ήταν κοντά μας και τις δύο ημέρες, καλύπτντας σε live streaming τους αγώνες (μπορείτε να τους δείτε πατώντας εδώ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ετικέτες